Velikonoce ve znamení kvality

Jsme rádi, že vás dlouhodobá kampaň, zaměřená na kvalitu potravin, oslovila – a že cena pro vás není jediným hlediskem při nákupech v prodejnách COOP.

Naši specialisté, Klasáček a zástupci dalších značek, učí každého, kdo upřednostňuje kvalitu v kuchyni i na jídelním stole, jak se orientovat v nepřeberné nabídce zboží. KLASA, Regionální potravina, chráněné označení a další značky kvality jsou totiž zárukou kvalitního zpracování i složení výrobků.

Ale víte třeba, jak obecně zaručit, že do vaječné pomazánky použijete skutečně to nejlepší? Nejdůležitější jsou samozřejmě vejce a jejich označování. Zkratka CZ v kódu na obale znamená, že byla vejce tříděna a balena v České republice, neoznačuje to jejich původ. Dále zde najdeme identifikaci balírny/třídírny. Z kódů na skořápkách – například 1CZ7601 – pak vyčteme další potřebné informace. První číslo znamená, že jde o vejce nosnic z chovu ve volném výběhu, dvě písmena jsou zkratkou pro zemi, odkud skutečně pochází, čísla za písmeny zase označují registrační čísla chovu.
Následuje majonéza, ve které kromě vajec najdete olej, ocet a další dochucovadla. Podle legislativy musí obsahovat minimálně 20 % oleje a 2 % žloutku. Zbývá zmínit hořčici – základními surovinami pro její výrobu je voda, semínko hořičice, ocet, cukr a dochucovadla. Konzistence hořčic by měla být kašovitá s drcenými či celými semínky hořčice, barva žlutohnědá či šedohnědá, a to u nepřibarvených hořčic.
Pokud nestihnete pomazánku připravit doma, přesvědčte se, že ta koupená splňuje nejpřísnější požadavky. Jde především o obsah vajec, dosahující alespoň 60 %. Chuť a vůně vaječné pomazánky by přitom měly být příjemně slano-sladko-kyselé, lehce pikantní, po vařených vejcích a cibuli.

Vše podslatné, co se týká kvality potravin, najdete na webu akademiekvality.cz.

Napsat komentář